FARMA kao nijedna druga: Velnes turizam je najnoviji trend svetskih putovanja

A Farm Like No Other: Wellness Tourism Is The Latest Trend In World Travel

Povratak osnovi. Generalno se koristi kao izraz da se govori o onim „jednostavnijim“ danima kada haos nije vladao.

Dakle, s obzirom na haotičnu prirodu urbanog života, ne čudi podatak da je jedan od najzanimljivijih globalnih trendova putovanja današnjice odlazak na ritritove, i odlazak u luksuzne velnes centre. Osim spa tretmana i raskošnih bazena, putnici sada uzimaju produžene odmore gde zapravo traže medicinske tretmane u prirodnijem, često izolovanom okruženju od pet zvezdica.

Na čelu medicinskog velnes turizma je rizort pod nazivom Farma.

Uvek sam zamišljala da svako vellness mesto sa tim imenom bude šifra za „fensi centar za mršavljenje“. Ali dok sam se približavala Farmi u San Benitu, shvatila sam da ovo nije samo farma, nego je ovo lekovito selo.

Farmu u San Benitu je nedavno kupio nepalski milijarder Binod Čaudhari kao deo svog CG Hospitaliti, koji takođe poseduje lanac hotela Alila i imanja kao što su Taj Samudra Colombo i Taj Exotica Resort & Spa Maldivi u partnerstvu sa Taj grupom. 

Smešten u blizini Lipa Sitija na Filipinima, oko 90 km južno od Manile i njenog aerodroma, to je jedinstven, gotovo samoodrživi prostor, gde beli paunovi slobodno šetaju okolinom kao i mi. 

Prilikom čekiranja, predočen mi je jedinstveni plan i program, sastavljen specijalno za mene na osnovu komunikacije koju sam prethodno imala sa doktorima putem e-pošte.

S obzirom na prirodu odmarališta, većina gostiju se odlučuje za specifične planove tretmana kao što su detoksikacija, povećanje energije i podmlađivanje. 

Nakon što sam podelila svoje nedavno uradjene testove krvi i ispunila medicinski upitnik koji su mi poslali, detaljno sam iznela svoje brige, probleme i ono što sam se nadala da ću dobiti od svog boravka tamo.

Umorna sam od medicinskih timova velnes odmarališta, jer mnogima nedostaje iskustvo i razumevanje kako alopatije, tako i alternativnih tretmana. 

Videti spoj oba sveta i biti u mogućnosti da slobodno razgovarate sa kvalifikovanim lekarima koji takođe zabavni i podstiču istraživanje netradicionalnih tretmana bila je prekopotrebna promena.

Ovde je lečenje način života, a odmaralište nas uči da istražujemo zdraviji način života. 

Ovo počinje našom ishranom i pod iskusnim rukama kuvara Francisa, veganski restoran Alive!, zaista oživljava hranu. 

Za mene, kao strastvenog vernika u #foodismedicine način života, to je bilo kao da sam na domaćem terenu. Sa većinom svežeg povrća uzgajanog na imanju, gotovo većinsko organski meni je riznica pametnih ideja i ukusnih poslastica. Iako je kuhinja možda bila u mojoj kormilarnici, bilo je zadovoljstvo videti goste kako prihvataju ove originalne recepte i cene svežinu svakog jela kao deo njihovog iskustva na Farmi.

Moj raspored je bio prepun tako da sam mogla da iskusim nivo posvećenosti i raznovrsnost tretmana dostupnih tamo. Počla sam sa holističkim konsultacijama. Urađena je analiza žive krvi da pokaže kako sam, naglašavajući moje crvene i bele krvne ćelije, njihove varijacije i druge ostatke. Na osnovu analize, doktor je predložio detaljniju rutinu i osmišljen je plan tretmana detoksikacije, ali su bili otvoreni za prilagođavanje kursa kako bi bolje zadovoljili moje potrebe.

Istaknula sam samo neke od tretmana kojima sam se podvrgla dok sam boravila na Farmi da bih podelila raznovrsnost i asortiman koji se nudi, kao i one za koje sam smatrala da su lično najefikasniji.

ČIŠĆENJE BUBREGA

Ovo bi inače zvučalo bolno i iskreno dosadno, ali kada dođete do sobe za tretmane i ugledate prašumu kroz prozore, providne podove i plafone, a na sve to onda vidite onu drvenu kadu pored divnog stola za masažu, znate ovo je sve samo ne to. 

Počevši od kajud tretmana kože ili struganja pomoću dve sedefne školjke, terapeut je angažovao moj limfni sistem, korišćen za uklanjanje mrtve kože. Posle ovoga, na moje telo je naneta Barako kafa. Sa idejom da stimuliše cirkulaciju krvi i cilja i fokusira se na detoksikaciju bubrega, ostala sam sa kofeinom 15 minuta. Zatim sam se istuširala i ušla u svoju kupku za namakanje, napunjenu zelenilom koje je trebalo da dodatno pomogne u detoksikaciji i revitalizuje moje telo.

 

HIPERBARIČNA TERAPIJA KISEONOM

Evropska vellness klinika je relativno nov dodatak kulturi farme. Posle mojih prvih konsultacija sa specijalistom za EV, uradila sam BioMedScan. 

Ovo je bio dijagnostički uređaj koji je analizirao moje funkcionalno stanje u smislu varijabilnosti srčane frekvencije. HBOT tvrdi da je najefikasniji lek za transport kiseonika do ćelija u celom telu. Kada udišemo kiseonik pri normalnom atmosferskom pritisku, on se obično transportuje do hemoglobina u našim crvenim krvnim zrncima. Međutim, pod pritiskom, kiseonik se zapravo rastvara u plazmi, cerebrospinalnoj tečnosti u mozgu i kičmenoj moždini, limfi i drugim telesnim tečnostima. Zbog toga se lako prenosi u sva tkiva, uključujući i ona sa lošim snabdevanjem krvlju, pružajući im najbolje isceliteljske prednosti kiseonika. Dok sam skoro 40 minuta sedela u nečemu što je izgledalo kao svemirski brod, izašla sam i osećala sam se podmlađena i osvežena. Budući da sam prvi put ovde, mogu iskreno reći da znam zašto se slavne ličnosti poput superzvezde košarkaša Lebrona Džejmsa i glumca Kijanua Rivsa zaklinju u ovo.

 

HILOT MASAŽA

Ovo je masaža jedinstvena za Farmu. Senzualne je prirode i pokušava da poboljša naše fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje, a donosi opuštanje uma, tela i duše. Terapeutski i hranljivi sastojci proizvoda imaju za cilj da poboljšaju popravku i regeneraciju ćelija kako bi celo telo, iznutra i spolja, ostalo mladim i zaštićenim. Cvetna kupka za stopala, praćena oblogom tela sačinjenom od kakaa, kupkom od mlečne čokolade, a zatim i hilot masažom, čini da ona dobije epitet jedne od najraskošnijih priuštenih masaža.

 

EMPRESS FACIAL

Stres je često osnovni uzrok mnogih bolesti koje dovode do bržih fizioloških znakova starenja. Zaista mogu reći da je ovaj tretman lica jedinstven, fokusirajući se pretežno na trigeminalni nerv, koji je odgovoran za 50% stresa u mozgu. Sat počinje akupresurnom masažom lica, vlasišta, prednjeg dela grudnog koša, ramena, ušiju, vrata koja opušta mišiće i poboljšava cirkulaciju krvi. Blago LED foto podmlađivanje se zatim koristi za stimulaciju formiranja kolagena, isisavanje prljavštine i toksina pomoću vakuuma, a zatim zatvaranje pora ledenim valjkom. To je kao nedelju dana dubokog sna koji oživljava organe našeg tela za samo sat vremena.

 

REZERVOAR SENZORNE DEPRIVATION

Oblik senzorne deprivacije poznat kao REST (ograničena ekološka stimulacija) bio je pravi izazov za mene. Kao deo mog tretmana Acqua Lymphatic Clearing, plutala sam 30 minuta u totalno zatamljenom, zvučno izolovanom rezervoaru vode. Zagrejan na telesnu temperaturu, rezervoar se koristi za lečenje zavisnosti i stresa, a u mom slučaju, trebalo je da pomogne kod mojih povremenih bolova u donjem delu leđa. Samo iskustvo je bilo prilično naporno za mene dok nisam pronašla svoj meditativni trans. Nakon iskustva u rezervoaru, prešla sam na paru i saunu, a zatim se istuširala ledenom vodom. Kombinovano iskustvo u ovom redosledu je zaista stvorilo čulno/nečulno iskustvo kakvo nijedno drugo.

 

KOLEMA/REKTALNA OZONSKA TERAPIJA

Sada je strateški trebalo u otvoreni sud postaviti zadnjicu, colema je proces hidroterapije debelog creva koji uklanja kilograme otpadnih materija akumuliranih u debelom crevu pumpanjem vode (natopljene aloe verom i kamilicom, one sadrže vodu koja je blizu naše temperature tela) u njega, nežno koristeći regulisani pritisak ili jednostavno gravitaciju. Mogla sam da vidim kako otpad odlazi kroz plastičnu cev sa kojom sam bila povezana. Medicinska sestra me je masirala oko stomaka tokom procedure, sa ciljem da podstakne kontrakciju mišića, ili peristaltiku, i da podstakne konačno eliminisanje nagomilanog otpada. Procedura je bila prilično benigna jer bilo malo otpada, ali generalno moje debelo crevo je bilo čisto.

Za rektalnu ozonoterapiju, nivo kiseonika u krvi se povećava da bi se oksigenisala tkiva u celom telu. Iako ne mogu reći da je to prva stvar koju bih naručila na njihovom meniju za lečenje, ali moram priznati da je zaista efikasana metoda.

Kako medicinski turizam i odmor fokusiran na vellness postaju glavni oslonac, nadam se da će i druga odmarališta i imanja uzeti stranicu sa Farme u San Benitu. Lekovito selo koje su stvorili nije samo luksuz; već je način života, takvog koji obuhvata celo telo, iznutra i spolja. S obzirom da CG Hospitaliti brzo proširuje svoj portfolio kultnih hotela širom Evrope i šire, jedino je prikladno da sada planiraju da otvore druge prodavnice širom sveta. Naročito u vreme kada se vellness često prodaje samo na ime, a ne na iskustvo, važno je da putnici urade svoj domaći zadatak. Na Farmi, iako se možda krećete manje poznatim putem, on je izgrađen na čvrstim temeljima i uvek je fokusiran na to da vas izleči.

KATEGORIJE

Ova stranica koristi kolačiće Ove stranice koriste kolačiće (eng. “cookies”) radi boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.